Fotogalerie

Tak nějak mi přišlo líto, že bychom se se Santiniho rokem měli rozloučit už v polovině října v Želivě, a tak jsme naplánovali ještě jedno dodatečné setkání - ve Žďáře nad Sázavou o prodlouženém víkendu 16.-19. listopadu. Takový turisticko-geocachingový trojboj - zakončení turistické sezony akcí Za posledním puchýřem, zahájení zimní tábornické sezony 2023-2024 prvním zimním tábořením a vernisáž putovní výstavy Putování za Santinim. Docela solidní nálož.-) 

Zároveň však také dokonalý happening s celovíkendovým setkáváním, s partou vždy skvěle naladěných zimních táborníků a především pak s finálním Santiniho eventem při sobotním odpoledni. Vzhledem k nejistému počasí jsme vernisáž výstavy přesunuli pod párty stan - sice pak vernisáž nebyla až tak úplně "open air", ale ten komfort plátěné střechy nad hlavou ničím nenahradíš.-) Ve stanu a kolem stanu se sešli příznivci Santiniho akcí v družném klubku - geokešeři, turisté, podporovatelé i externí spolupořadatelé. Celkem se vernisáží prohnalo více než 150 lidí, ale všechny jsme čárkovat fakt nestačili.-)

Odšpuntovali jsme šampaňské a stylově jsme odvíčkovali lahve polotmavého ležáku Santini 300 z místního minipivovaru, stejně tak jako lahev domácí slivovice.-) Pronesli jsme poslední zdravice, připili jsme všem na zdraví a v kalíšku alkoholu nechali utopit sentiment oslav 300. výročí úmrtí Jana Blažeje a jeho barokního odkazu. Ale ne na dlouho! Prach ze Santiniho barokního odkazu setřeme přesně za čtyři roky při příležitosti jeho 350. výročí narození při druhém ročníku Putování za Santinim. A tak symbolicky ještě do druhé nohy, abychom se na dalších - letos neprávem opomenutých místech - v roce 2027 sešli ve zdraví a v plné síle!     

Poslední eventoví návštěvníci nás opustili s přicházejícím soumrakem. Zbývající lahve jsme tak odšpuntovávali a odvíčkovávali na základně zimního táboření. Což bylo vzhledem ke stále klesající teplotě vcelku rozumné. Ráno jsme vylézali ze sněhem zapadaných stanů. Chtěli jste zimní táboření - tak tady ho máte.-) Dokonale symbolické zakončení - skončil Santini, skončil Puchýř, skončila jedna turistické sezona. Dopřejte přírodě klid, aby načerpala sil a na jaře vás znovu přivítala, svěže a barevně.

Dopřejte klid i nám, abychom také nabrali svěže jarní zeleň - a v únoru zahájili Žižkův palcát 2024 při příležitosti 600. výročí úmrtí ikonického vojevůdce. A proč jako máme oslavovat právě Žižku, pro mnohé tak kontroverzní osobnost?! Inu, mějte si názor, jaký chcete - ale vězte, že kdyby nebylo takového magora, který všechno zničil, pobořil a vypálil, tak by Santini neměl co stavět! A že jste tuhle konspirační teorii ode mne už někdy někde či dokonce několikrát slyšeli? Tak si z toho nic nedělejte, protože jestli s námi budete putovat také v nastávajícím roce, tak ji uslyšíte ještě mnohokrát.-) A to se vyplatí!