Tak už nám to začalo! Podzim s Karlem Havlíčkem! Dvousté výročí narození KHB, okolo kterého se točí většina mých současných turistických a geocachingových aktivit, se nezadržitelně blíží a akce Havlíčkovi věnované nabírají na intenzitě. Pan řídící z Muzea Vysočiny mi tuhle povídal, že za to "zahavlíčkování" Havlíčkova Brodu nás někteří místňáci budou nenávidět. Uklidnil jsem ho, ať si z toho nic nedělá, že mě za "zahavlíčkování" Vysočiny "havlíčkovskými" kešemi někteří geokolegové nenávidí už dávno, ale že to nesu statečně. Tak že mu budu morální oporou.-)

První sobotu v září se slaví v Havlíčkově rodné Borové. Na dopoledne je připravený den otevřených dveří, na odpoledne bohatý program s oficialitami typu kladení věnců, projevů politiků a významných osobností veřejného dění ... a jarmark s pijatykou pro nás, prostý lid. My tu pod hlavičkou KČT, oblast Vysočina pořádáme doprovodný turistický pochod. Nechceme turisty jen tak "vyhnat" do přírody, dnes bychom je především rádi seznámili s osobností KHB, pozvali je do expozice v jeho rodném domě a vtáhli do atmosféry probíhajících slavností. 

Měl jsem určité obavy, jak tahle idea obstojí v konkurenci nabitého kalendáře turistických akcí KČT, v konkurenci tradiční Havlíčkobrodské padesátky pořádané brodským odborem KČT ... a v především při velmi omezené dostupnosti hromadnou dopravou. Vlaky sem nejezdí, z Přibyslavi je to poměrně daleko a víkendová autobusová doprava na Vysočině je kapitolou sama pro sebe. Moje obavy rozptýlili první turisté, kteří se sem začali scházet hned po osmé. Na borovském náměstí bylo dopoledne pusto a prázdno, jen technická četa tu zahájila stavbu stánků na odpolední slávu, a tak jsme to tu turisticky ovládli.-) Frmol jsme měli bez přestání a zájem o nás projevily i televizní štáby, které tu po celý den operovaly.-)

Pro turisty jsme měli připravené čtyři trasy - dvě "dlouhé" na 33 a 23 km, příměstskou dvanáctku a rodinnou procházku po obci, ke kostelu a k Poustevníkově studánce, s pastelkovými kontrolami pro děti, aby se při procházce nenudily. Člověk míní, turista mění. Pastelkové kontroly nakonec zaujaly především ty věkem odrostlejší ... a čím odrostlejší, tím umělečtější dílka na startovních propozicích vznikala.-) Poustevníkova studánka měla být původně středobodem všech tras, ale vzhledem k období (monzunových) dešťů minulý týden k ní byly cesty směrem od silnice neprůchozí, a tak musely být delší trasy z velké části přesunuty na „asfalty“. Určitě se i tak vyplatilo nazout obuv co nejvíce odpuzující vodu.-)

Byli jsme na očích i místnímu obyvatelstvu, které se chodilo ptát, co že to tu pořádáme. Byli i tací, kterým se pastelkový systém natolik zalíbil, že se přidali a šli si čmárat do startovní kartičky na důvěrně známá místa společně s námi.-) A v neposlední řadě musím také poděkovat touto cestou za "den otevřených vrat" majiteli pomníku KHB od Michala Olšiaka v Horní obci, který nám po celý den zpřístupnil soukromý pozemek, abychom si mohli Karla osahat. A to doslova.-)

V davu jsme se ztratili až po slavnostním průvodu. Během několika minut se jinak liduprázdné náměstí zaplnilo. Borovští občané ... rodáci ... hasiči a vojsko ve slavnostních uniformách ... krojovaní zástupci posledních dvou aktivních podpůrných jednot Karla Havlíčka ze Strakonic a z Řevnice ... starostové "havlíčkovských" měst a obcí ... ředitelé škol a vážení měšťané ... muzejníci ... bývalá poslankyně a dobrá duše Havlíčkobrodska Jana Fišerová ... předseda senátu Miloš Vystrčil ... Petr Pithart ... a několik desítek turistů v propocených tričkách.-) Snad už jen málo chybělo, aby přicválal TGM na koni.-) Byl jsem nadšený, když jsem pozoroval ten příliv dnes už málokdy vídaného vlastenectví. Bylo nás tu jen několik stovek ... ale živě jsem si tu dokázal představit ten čtyřicetitisícový dav při odhalení plakety na rodném domě KHB v roce 1862. To musely být doby! To se mocnářství otřásalo v základech.-)

Před půl pátou jsme poskládali svoje turistické cajky, abychom ještě stihli slavnostní vernisáž nově otevřené havlíčkovské expozice v rodném domě. A abychom našim nejvěrnějším turistům, kteří tu vydrželi až do úplného závěru, umožnili přípitek sklenkou bílého vína s šéfem senátu. Protože taková příležitost se nenaskytne jen tak každý všední den.-) 

Myslím si, že to byla velice důstojná oslava 200 let KHB, která si našla své příznivce i mezi turistickou veřejností, a že jsme si nakonec s ostatními pochody žádnou konkurencí nebyli, protože naše akce byla prostě jiná a zaměřená na úplně jinou skupinu turistů. I při té výše uvedené problematické (ne)dostupnosti Havlíčkovy Borové jsme zaevidovali 137 turistů ... z mnoha krajů ČR ... ale počet krajů fakt neeviduji.-) To je počet, který o parník překonal veškerá očekávání a se kterým jsem ani při nekritickém optimismu nepočítal. Včetně našich dvou VIP hostů, které jsme mohli "odstartovat" - Jany Fišerové a Jaroslava Šlechty, předsedy oblastního výboru KČT na Vysočině.

Děkujeme, byli jsem s vámi moc rádi! A doufáme, že vy jste byli rádi s námi! A těšíme se na brzkou viděnou! Třeba hned příští víkend při oslavách v Havlíčkově Brodě.-)