V Národním parku Podyjí a kolem dokola vodní nádrže Vranov se nachází desítky úžasných vyhlídek. Mnohdy to bývají terény náročné, ale ten pohled shora za tu trochu námahy rozhodně stojí! Ale ta "moje" vyhlídka je o nějaký ten kilometr proti proudu zpátky. Na jih od obce Uherčice, těsně přimknutá k hranicím s Rakouskem a nazývá se "Bílý kříž". 

Sám si nedovedu vysvětlit, čím mě okouzlila. Snad díky Graselově vyhlídce, ze které vidíte klikatící se Dyji v hluboko zaříznutém údolí? Snad díky bělostným strmým skalám, na které bych se coby neduživý turista nikdy neodvážil? Snad díky podivnému "žebříku", po kterém se sem nahoru vyšplháte? No ... tak tenhle "žebřík" už má svá nejlepší léta dávno za sebou ... a moji důvěru měl naposledy tak někdy před deseti lety.-)    

Tahle otázka nemá racionální odpověď. Prostě jsem si to tu oblíbil ... mám to tu rád ... a basta! Vlastně je to tak naprosto správně - mít to rád tam, kde je člověku dobře. Protože budeme-li ve svých otázkách stále jen tápat, kde by nám mohlo být líp, staneme se oběťmi téhle konzumem zdegenerované společnosti...